بیوتکنولوژی گیاهان دارویی
لیلا اکبری؛ مهدی کاکائی
چکیده
ترکیبات فنلی و سایر محتواهای بیوشیمیایی ترکیبات با ارزش به دست آمده از گیاه اسپند میباشند. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر رویشگاههای مختلف بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی در گیاه اسپند صورت پذیرفت. ابتدا نمونهها از چهار رویشگاه مورد مطالعه شناسایی و جمعآوری شدند. آزمایشی به صورت فاکتوریل، فاکتور اول اکوتیپها در چهار سطح ...
بیشتر
ترکیبات فنلی و سایر محتواهای بیوشیمیایی ترکیبات با ارزش به دست آمده از گیاه اسپند میباشند. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر رویشگاههای مختلف بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی در گیاه اسپند صورت پذیرفت. ابتدا نمونهها از چهار رویشگاه مورد مطالعه شناسایی و جمعآوری شدند. آزمایشی به صورت فاکتوریل، فاکتور اول اکوتیپها در چهار سطح و فاکتور دوم نمونه در دو سطح در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی در سال 1402 اجرا گردید. نتایج نشان داد که در صفات محتوای کلروفیل کل، فنل کل، فلاوونوئید و آنتوسیانین اختلاف معنیداری بین اکوتیپها و همچنین دو نمونه برگ و دانه وجود دارد. در بررسی اثر متقابل اکوتیپ در نمونه نیز نتایج حاکی از معنیدار بودن شاخص کلروفیل b و قند محلول میباشد. اختلاف بین نمونهها میتواند ناشی از نوع اکوتیپ و عوامل محیطی باشد. در تعیین همبستگی بین صفات مورد بررسی نیز همبستگی مثبت و معنیداری بین کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل مشاهده گردید. محتوای فنل و فلاوونوئید نیز دارای همبستگی منفی و معنیدار با کلروفیل کل و همبستگی مثبت و معنیدار با آنتوسیانین را نشان دادند. در نمونه های مورد بررسی با توجه به محتوای ترکیبات بیوشیمیائی و نیز محتوای بالای فنل ها و فلاوونوئیدها و همچنین اهمیت این گیاه داروئی با ارزش به واسطه دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مهم می توان بیان داشت که اکوتیپ شماره 2 روستای موسی آباد میتواند به عنوان یک نمونه مناسب جهت مطالعات گستردهتر در حوزه کشت، داروئی و درمان به پژوهشگران معرفی گردد.